Displazia de șold este termenul medical pentru instabilitatea sau deplasarea liberă a articulației șoldului.

Aceasta este provocată de o dezvoltare anormală a articulației coxofemurale în care cavitatea osului iliac ar trebui să stea fixat, aceasta permițându-i femurului să alunece afară din articulație.

Mii de copii sunt afectați anual de această anomalie a cărei gravitate variază între o ușoară instabilitate și o completă dislocație a șoldului. Aproximativ unul din 20 de nou născuți la termen suferă de o formă sau alta de instabilitate a șoldului, iar doi sau trei din o mie vor necesita tratament.

                      



Displazia de șold nu este un ”defect din naștere” deoarece nimic nu ”lipsește”.  Această instabilitate apare deoarece mama generează hormoni care facilitează relaxarea ligamentelor în timpul nașterii. Poziția fătului la naștere poate de asemenea să cauzeze întinderea șoldurilor și să creeze dislocația. Din fericire, cele mai multe cazuri de displazie de sold se autocorecteaza în mod natural daca sunt urmate anumite proceduri care sa faciliteze acest lucru.

În scopul prevenției displaziei de șold, dar și al corectării acesteia este recomandată purtarea bebelusului în sisteme de purtare ergonomice, care mentin piciorusele bebelusului intr-o pozitie de tip M, in care genunchii acestuia sunt mai sus decat funduletul, presiunea nu cade asupra coloanei bebelusului, iar aceasta este in pozitie fiziologica in forma concava.

Purtarea bebelusului intr-o pozitie ergonomica stimuleaza dezvoltarea corecta a soldurilor si previne displazia de sold datorata purtarii incorecte.

De altfel, copiii diagnosticati cu luxatie congenitala de sold, dupa expirarea perioadei de mentinere in orteze corectoare a coapselor (coapsele departate), este recomandat sa fie purtati in wrap sau alte mijloace sanatoase de purtare a bebelusilor, cu baza lata de sustinere, care favorizeaza abductia coapselor.

Purtarea bebelusului in pozitia corecta combate subluxatiile si luxatiile congenitale de sold, in special ale fetitelor, prin faptul ca permite nou nascutului sa stea in pozitia M, in care capul femurului este acoperit mai mult de 2/3 de cavitatea cotiloida a osului coxal.

Efectele benefice ale purtarii corecte a bebelusului au fost evidentiate intr-un film documentar din 1954, realizat de catre C Stuart Huston.

Purtarea bebelusilor cu fata inspre exterior sunt nesigure si nocive, deoarece nu ofera sprijin sanatos pentru picioare si coloana, centrul gravitatiei este spre exterior, iar presiunea este exercitata pe coapsele interioare si baza spinarii.  In imaginea următoare se observă diferenta la nivel de forte in cazul unui sistem neergonomic (stanga), respectiv ergonomic (dreapta).

Institutul International al Displaziei de Șold recunoaște marsupiile și wrap-urile ISARA ca fiind ergonomice, favorizând dezvoltarea sănătoasă a șoldurilor.

 

ISARA favorizează dezvoltarea normală curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (lordoza cervicală, cifoza dorsală și lordoza lombară) și  mențin picioarele copilului flectate și depărtate, poziție recomandată în prevenirea și tratarea displaziei de șold.

ISARA is listed as a Hip-Healthy product on The International Hip Dysplasia Institute Official Page.

Produs adăugat pentru comparare.